Maynard Gerber föreläser om Brit Mila, omskärelse

Omskärelse (brit mila) är grundläggande handling i judendom. Toran, den judiska bibeln, säger tydligt: ”Detta är mitt förbund, som du ska hålla […] Du ska omskäras i köttet av din förhud, och det ska vara ett tecken på förbundet mellan mig och dig. Den som är åtta dagar gammal bland er ska omskäras ” 1 Mos 17:10-12). Det budet gav Gud till Abraham. Traditionen att omskära sina söner på åttonde dagen går således tillbaka tusentals år och är ett sätt att upprätthålla judisk identitet. Judar har under årtusenden blivit förföljda eftersom man omskurit sina söner, trots dessa förföljelser har judar aldrig vacklat på att fortsätta att omskära sina söner. Omskärelse av pojkar vid den åttonde dagen praktiseras av så gott som alla judar i världen oavsett religiös inriktning. 

Maynard Gerber har Mohelutbildning i Jerusalem 1988-89 och är Mohel (omskärare). Maynard har kantorsutbildning vid Jewish Theological Seminary i New York 1970-74 och är kantor i Judiska församlingen i Stockholm sedan 1975.

KLICKA HÄR FÖR ATT SE FÖRELÄSNINGEN PÅ VÅR FACEBOOK SIDA